Skip to content
Naslovna » Blog » Službeno otvaranje konferencije “Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22”

Službeno otvaranje konferencije “Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22”

Danas je u Vodicama službenim otvaranjem u hotelu Olympia započela europska i regionalna konferencija „Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22“, koja se održava od 14.-17. rujna 2022. pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Konferenciju organizira Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša u partnerstvu s renomiranim međunarodnim, i lokalnim partnerima iz financijskog, poslovnog, znanstvenog i neprofitnog sektora.

Naglasak konferencije je na bitnim pitanjima putem kojih se dionici izravno uključuju u provođenje Europskog zelenog plana i postizanja njegovih predviđenih ciljeva, a to je Uredba o taksonomiji koja daje financijski okvir za pripremu investicijskih prijedloga (projekata i programa) u uskoj sprezi sa postupcima zaštite okoliša.

Održivo financiranje bi u konačnici trebalo dovesti do dugoročnog povećanja ulaganja u održive ekonomske aktivnosti i projekte. Iz tog razloga ulaganja financijskog sektora treba preusmjeriti na ulaganja prema održivim tehnikama i tehnologijama, aktivnostima održivog dugoročnog razvoja uz doprinos nisko ugljičnih te na klimatske promjene otpornih gospodarstava.

Na danas održanim panelima konferencije preko 300 sudionika informiralo se  o provedbi Uredbe o taksonomiji i principu “Ne nanositi značajnu štetu” uz ugledne predavače i paneliste iz Europske investicijske banke, kao i drugih renomiranih europskih i domaćih institucija, ministarstava – pokrovitelja i poslovnog sektora.

Panel Europski zeleni plan / Panel European Green Deal
Prezentacija postera / Poster presentations