Skip to content
Naslovna » Konferencija 2015

Konferencija 2015

Druga regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš, održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i prirode Republike Hrvatske u Novom Vinodolskom od 16. do 19. rujna 2015. godine.

HUSZPO je u rujnu 2013., organizirao Prvu regionalnu konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš. na kojoj je sudjelovalo oko 300 sudionika iz više od 10 zemalja. Kao prvo takvo okupljanje stručnjaka i investitora iz cijele regije, Konferencija je ostvarila svoje glavne ciljeve s velikim uspjehom. Ohrabreni uspjehom Prve konferencije, odlučili smo krenuti u organizaciju Druge regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš, još uvijek jedine stručne Konferencije koja se održava na ovu temu u regiji.

Cilj Konferencije je i ove godine bio na jednome mjestu okupiti dionike postupaka u zaštiti okoliša i prirode kako bi kroz konstruktivan i demokratski dijalog podijeliti svoja znanja, iskustva i stavove, te na taj način uklonili barijere u komunikaciji i povećali razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse. Sudionici skupa su bili stručnjaci i znanstvenici iz područja zaštite okoliša i prirode, značajan broj predstavnika upravnih tijela te regionalnih i lokalnih samouprava, međunarodnih financijskih institucija, medija te investitora iz čitave regije i šire. Naime, Druga Konferencija je izašla iz regionalnih okvira te sa zadovoljstvom možemo navesti kako smo imali više od 300 sudionika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Luxemburga, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Slovačke i Švicarske.

Smatramo kako je i Druga konferencija bila iznimno uspješna jer su održane su brojne stručne prezentacije, njih stotinjak te dva tematska okrugla stola, odnosno da je sakupljena kritična masa znanja i najbolje prakse koja može motivirati promjene na bolje.

Zahvaljujemo pokroviteljima, sponzorima, članovima Organizacijskog, Znanstvenog i Savjetodavnog odbora, autorima, uvodničarima, panelistima okruglih stolova, moderatorima, sudionicima te svima ostalima na njihovom doprinosu realizaciji Konferencije!