Skip to content
Naslovna » Blog » Najava konferencije: Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22

Najava konferencije: Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22

NAJAVA KONFERENCIJE

OKOLIŠNE PROCJENE I EUROPSKI ZELENI PLAN ’22

Okolišne procjene kao instrumenti za Europski zeleni plan: ključni izazovi u adresiranju klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti

VODICE, HRVATSKA 14.- 17. rujna 2022.

U ime Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) i s velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na europsku i regionalnu konferenciju „Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22“ , koja će se održati u Vodicama, Hrvatska, u hotelu Olympia, u rujnu 2022. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.


Sve četiri dosadašnje regionalne konferencije (2013., 2015., 2017., 2019.) o procjeni utjecaja na okoliš bile su iznimno uspješne. Na svakoj je predstavljeno više od 100 stručnih radova i održano nekoliko okruglih stolova različite tematike. Svakoj konferenciji je prisustvovalo više od 300 profesionalaca, znanstvenika, predstavnika upravnih tijela, predstavnika lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, stručnjaka za odnose s javnošću, predstavnika medija te investitora iz Hrvatske, zemalja regije i šire. S namjerom dodatnog podizanja kvalitete i dosega konferencije putem sudjelovanja stručnjaka iz čitave Europe, konferenciju 2022. organiziramo i kao europsku konferenciju o ovoj tematici, stavljajući je istovremeno u kontekst Europskog zelenog plana. Pitanja koja se otvaraju u području okolišne procjene u regiji (s nekoliko zemalja – kandidata za pristup EU) slična su onima u ostalim zemljama Europe, a otvorenim dijalogom težimo povećanju razumijevanja izazova koji se pojavljuju u okolišnim postupcima i zajedničkom istraživanju mogućnosti rješenja.


Tematskim okvirom konferencije želimo podržati Europski zeleni plan kao središnju strategiju EU za rast kroz temeljnu preobrazbu gospodarstva i društva. Glavni naglasak konferencije želimo staviti na traženje rješenja za klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti u okvirima okolišnih procjena kao nužnih alata za smanjenje ranjivosti i povećanje otpornosti ekosustava, te održanje ekološke mreže Natura 2000. Ovim Vas putem pozivamo da nam se pridružite na konferenciji koja je postala platforma za dogovaranje suradnje i razmjenu iskustava među stručnjacima iz različitih zemalja.


Radujemo se susretu u Vodicama!