Skip to content
Naslovna » Konferencija 2019

Konferencija 2019

Četvrta regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš održana je u Vodicama od 18. do 21. rujna 2019. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Hrvatske gospodarske komore. Partner konferencije bio je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe).

Ostale organizacije koje su pomogle u promoviranju konferencije bile su: Hrvatski inženjerski savez, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga gradova i Hrvatska zajednica županija.

Kratki film o provedbi konferencije možete pogledati ovdje.

Organizator i ove Četvrte regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš je HUSZPO; nevladina organizacija osnovana 2004. godine od strane renomiranih pravnih i fizičkih osoba koje se profesionalno bave zaštitom prirode i okoliša u Hrvatskoj. Udruga trenutno okuplja 40tak društava i individualnih članova, a ciljevi su joj unaprjeđivanje stručnih znanja i profesionalnog djelovanja u stručnim poslovima zaštite prirode i okoliša, usuglašavanje i zagovaranje strukovnih interesa, promicanje strukovne etike i suradnja sa sličnim domaćim i međunarodnim organizacijama i udrugama.

Ideja konferencije je sve ove godine ostala ista; željeli smo okupiti dionike postupaka u području zaštite prirode i okoliša te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog međusobno podijele svoja znanja, iskustva i stavove.

Nažalost, u praksi još uvijek često dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što pak dovodi do nesigurnosti u pogledu realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. U svjetlu korištenja fondova Europske unije, takve nesigurnosti mogu predstavljati značajne prepreke, jer je provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz fondova, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa, bilo da se radi o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata. Upravo zato su glavni ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, uvijek poštujući stručna znanja i najbolju praksu.

S obzirom na interdisciplinarnost, odnosno širinu teme, rad Konferencije o procjeni utjecaja na okoliš bio je podijeljen u tri sekcije:
– Procjena utjecaja na okoliš,
– Strategija zaštite prirode i okoliša,
– Održivi i uključivi razvoj.

Održana su dva okrugla stola na temu Obnovljivi izvori energije i NATURA 2000 područja te Prostorno uređenje i postupci zaštite okoliša.

Održane su 94 prezentacije pred 300 sudionika iz 22 zemlje s različitim sustavima zaštite okoliša što je uvelike pridonijelo kvaliteti rasprava.

Kroz sva svoja izdanja, konferencija se prometnula u važan događaj, ne samo za Hrvatsku, već i za širu regiju. Konferencija se naime pokazala kao iznimna prilika za stvaranje poznanstava i dogovaranje suradnje stručnih tvrtki iz različitih zemalja, ali još i značajnije, kao platforma kroz koju hrvatski i inozemni stručnjaci te drugi dionici postupaka, kroz dijeljenje svojih iskustava, pomažu svojim kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Zahvaljujemo pokroviteljima, partnerskim organizacijama, članovima odbora, autorima, uvodničarima, panelistima okruglih stolova, moderatorima, sudionicima te svima ostalima na njihovom doprinosu realizaciji ove konferencije.

Također, posebno se zahvaljujemo svim sponzorima bez čije financijske potpore ova konferencija ne bi mogla biti organizirana.