Skip to content
Naslovna » Konferencija 2013

Konferencija 2013


Prva regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš, održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske u Zadru od 18. do 21. rujna 2013. godine.

Donijeli smo odluku organizirati konferenciju kako bi na jednom mjestu okupili: profesionalce, znanstvenike, predstavnike upravnih tijela, predstavnike lokalne i područne samouprave, nevladine organizacije, stručnjake za odnose s javnošću, investitore i developere iz Hrvatske, regije ali i šire, koji sudjeluju u postupku procjene utjecaja na okoliš i koji su spremni ovdje podijeliti svoja znanja i iskustva.

Danas možemo reći da je konferencija bila uspješna radi iznimno velikog broja radova i velikog broja sudionika. To nas kao organizatore posebno raduje te ukazuje da su teme o kojima smo raspravljali aktualne i značajne. Zahvaljujemo se svim sudionicima što su odvojili vrijeme, našli volju i sredstva kako bi sudjelovali na konferenciji, osobito u ovima teškim vremenima u kojima se svi nalazimo.

Vjerujemo da smo mi kao organizatori ovog skupa ispunili očekivanja te da smo u konstruktivnom dijalogu podijelili znanja, iskustva i stavove o glavnim temama Prve konferencije koje su s aspekta zaštite prirode i okoliša ključne, posebice s obzirom na veliki investicijski potencijal u regiji koji je potrebno planirati i realizirati vodeći istovremeno brigu o očuvanju kvalitete prirode i okoliša.

Jedan od glavnih ciljeva konferencije je uklanjanje barijera u komunikaciji i povećanju razumijevanja i povjerenja između zainteresiranih strana uz poštivanje stručnih znanja i najbolje prakse.

Brojni stručni radovi, a njih je više od 150, koji su predstavljeni tijekom Prve konferencije te tematski okrugli stolovi nose u sebi kritičnu masu znanja i najbolje prakse koji mogu motivirati promjene na bolje.

Svjesni smo da moramo krenuti prvo od sebe i mijenjati postojeće obrasce ponašanja. Upravo zato ova je konferencija bila prva „ugljično neutralna“ konferencija u Hrvatskoj i regiji s kompenziranim emisijama stakleničkih plinova. Ulaganjem u jedinice smanjenja stakleničkih plinova ostvarenih kroz projekte obnovljivih izvora energije i pošumljavanja neutralizirane su emisije dolaska i odlaska sudionika na konferenciju, noćenja, logistike i prostora.

Zahvaljujemo pokrovitelju, sponzorima, članovima Organizacijskog, Znanstvenog i Savjetodavnog odbora, autorima, uvodničarima, panelistima okruglih stolova, moderatorima, sudionicima te svima ostalima koji su pomogli uspješnoj realizaciji prve konferencije ovakvog opsega i teme u regiji!